LITERATÚRA SA DÁ UČIŤ AJ INAK …

Žiaci 9., 8. a 7. ročníka ZŠ Malinovského boli na divadelnom predstavení v DAB v Nitre 

Premiéra je prvé uvedenie divadelnej hry alebo filmu na verejnosť. Inscenácia označuje umelecké dielo, ktoré je predlohou divadelných predstavení. Režisér je človek, ktorý  . . .

Divadelné a filmové pojmy. Taktiež súčasť učebných osnov literatúry

na základných školách. No, kto si to má všetko zapamätať?! Človek sa najlepšie učí, keď niečo skúsi na vlastnej koži, no nie?

A preto sme sa my – žiaci zo ZŠ Malinovského vybrali na jedno predstavenie do Divadla Andreja Bagara v Nitre. Predstavenia s názvom „DNA“ sme sa zúčastnili 21. marca spolu s pani zástupkyňou Ustinovovou a s pani učiteľkou Zigovou.

Do divadla sme sa veľmi tešili  hlavne pre tú úžasnú atmosféru, ktorú priestory divadla vytvárajú.

Predstavenie „DNA“ trvalo 1 hodinu a 30 minút. Pozorne sme sledovali, čo sa dialo na javisku. Táto divadelná hra, napísaná úspešným britským autorom Dennisom Kellym, bola veľmi zaujímavá. Celé to bolo o partii britských stredoškolákov, ktorí vykonali niečo veľmi zlé svojmu spolužiakovi Adamovi. Zdalo sa, že je mŕtvy a to všetko kvôli nim. Vedenia v ich partii sa ujal tichý chalan Phil, ktorý vymyslel plán, aby za sebou zahladili stopy. Nakoniec sa však Adam vrátil – prežil, ale jeho myslenie už nebolo v poriadku. Posledné rozhodnutie opäť urobil Phil. Prikázal ostatným, aby Adama zadusili igelitovou taškou. Partia sa rozpadla. Väčšina z nich utrpela psychickú ujmu na zdraví.

Po predstavení sa konala beseda s psychológom, s ktorým sme sa mali možnosť porozprávať o tom, ako sa zachovať, keď sa dostaneme

do problémov. Všetko to bolo veľmi poučné a hlavne na zamyslenie.

Predstavenie sa všetkým páčilo a zhodli sme sa, že čoskoro DAB v Nitre opäť navštívime, pretože naozaj tá literatúra nám ide akosi lepšie.

Daniela Priekopová, 9.A

ZŠ Malinovského

This entry was posted in Všeobecné. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár